Huvudvärk

VARFÖR FÅR MAN HUVUDVÄRK...?
VAD ÄR DET SOM HÄNDER IGENTLIGEN?

Huvudvärk är en vanlig åkomma. Huvudvärk är oftast helt ofarligt. Den är ganska lindrig och går över av sig själv. Det kan exempelvis bero på; stress, synfel, spända muskler, oro, bieffekt av medicinering, lättare sjukdomstillstånd som tillexempel förkylning ofta med feber i samband. Det kan bero på en allvarligare sjukdomsbild eller skada, även om detta är mycket ovanligare. Återkommande eller mycket kraftig och ihållande huvudvärk bör därför utredas av läkare.

HUR BEHANDLAS HUVUDVÄRK?

Oftast räcker det med att ta någon form av värktablett, exempelvis alvedon. Alvedon är dessutom en tablett som är tveksam om den gått igenom för att bli godkänd, om den hade forskats fram idag. Var därför alltid uppmärksam på vilken maxdos som gäller för respektive tablett. Överdosering eller för lång användning av tabletter kan tvärt om ge huvudvärk.

 

NÄR SKA MAN SÖKA VÅRD?

Eftersom huvudvärken oftast går över av sig själv, så behöver du sällan söka vård.

RING 112 OM NÅGON SOM HAR HUVUDVÄRK

  • blir slö eller medvetslös
  • får feber och svårt att böja huvudet framåt eller prickar på huden
  • får svårt att prata, förlorar känseln i någon kroppsdel eller får kramper.

 

MINDRE AKUT

Man ska kontakta en vårdcentral eller en akutmottagning direkt om man:

  • efter ett slag mot huvudet får huvudvärk, blir slö eller mår illa
  • har en huvudvärk som gradvis ökar under några dagar eller veckor
  • får ont kring ena ögat och dimmig syn eller dubbelseende
  • har ont i huvudet vid tinningen, är trött och har lätt feber
  • plötsligt får svår huvudvärk
  • har huvudvärk samtidigt som man har feber och är stel i nacken.

 

BEHANDLING

Huvudvärk kan som sagt bero på väldigt många olika saker, oftast går den över med hjälp av värktabletter och lite vila. Vid ihållande värk finns ofta lösningar. Ring och rådfråga din läkare, naprapat, kiropraktor, fysioterapeut, sjukgymnast. Försäkra dig om att den du rådfrågar är legitimerad av socialstyrelsen. Ibland kan de hjälpa dig med råd och rekommendationer efter bara en kortare konsultation, ibland behövs lite mer hjälp.

Huvudvärk har ofta mer en en orsak i bakgrunden, så länge det inte rör sig som ett specifikt sjukdomstillstånd alternativt att du har skadat dig i en olycka. Det är därför bäst och alltid boka in en tid för besök.

VAD KAN SJÄLVA VÄRKEN BERO PÅ?

Det är vanligt att ha huvudvärk lite av och till. Att få ont i huvudet kan bero på många orsaker. Olika delar i huvudet som kan generera huvudvärk är exempelvis; muskler och leder, blodkärl, nerver, näsans bihålor, ögon, öron, nacken, tänder, tuggmuskler och käkleder, hjärn- och benhinnor.

Andra orsaker till huvudvärk kan vara: synfel, kraftig ansträngning, baksmälla efter mycket alkohol, vätskebrist, om man slutar dricka kaffe, eller minskar sin kaffekonsumtion några dagar, nedkylning av huvudet, kraftig stegring av blodtrycket, abstinens från narkotika, alkohol, nikotin eller läkemedel.

Det finns många olika typer av huvudvärk. Nästa inlägg kommer handla lite just om vilka olika typer som finns och vi konstruktivt kan göra för att motverka och behandla.

8 maj 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)