Vanliga frågor

FRÅGOR OM NAPRAPATI

 

-       Vad är det för skillnad på naprapati, kiropraktik, osteopati och sjukgymnastik?
Svar: Naprapati, kiropraktik, sjukgymnastik är idag samtliga legitimationsberättigande. De arbetar samtliga med att motverka smärta i i muskler och leder. Sjukgymnastiken är i grund och botten inriktad på rehabilitering och träning. Kiropraktik och naprapati är mer inriktad på att minska smärtan i akutskedet, då den upplevs som mycket besvärande.

Sjukgymnaster har möjlighet att vidareutbilda sig i en liknande behandlingsmetodik som naprapater och kiropraktorer har, olika former av manuella behandlingstekniker. Precis som naprapater och kiropraktorer ibland väljer att vidareutbilda sig inom rehabiliteringsområdet. På VISCUS arbetar naprapat och sjukgymnast tillsammans för att uppnå bästa resultat för dig som kund. Både naprapat och sjukgymnast arbetar med manuell behandling och rehabilitering utifrån sin egna utbildning. Det sker hela tiden kommunikation mellan terapeuterna för att förbättra kundernas behandlingsmöjligheter.

Kontrollera att din terapeut har legitimation för att försäkra dig om att du får adekvat behandling. Vissa terapeuter väljer att inte erhålla sin legitimation av socialstyrelsen av olika skäl. Oftast har det med att göra att de inte vill vara begränsade i sin behandlingsteknik. De har då rätten att använda sig av behandlingstekniker som ännu ej har tillräckligt med vetenskapliga studier och beprövad erfarenhet.
Med andra ord, går du till en legitimerad terapeut använder de sig aldrig av tveksamma behandlingsmetoder.

Idag är osteopati ej legitimations berättigat i Sverige.  För mer information om osteopati kan ni gå vidare och läsa på: http://www.osteopatforbundet.se/sv

-       Hur behandlar en naprapat?
Svar: Efter en grundlig undersökning får du en behandling. Vilka behandlingsmetoder vi som naprapater använder oss av är lite olika beroende på den åkomma du har. Exempelvis behandlar vi med tekniker som: pressur, stretching, ledbehandling (manipulations- och mobilisationstekniker), TENS (ström), akupunktur. En del naprapater använder sig även av tryckvågsbehandling och ultraljud. VISCUS har idag inte någon tryckvågsbehandling eller ultraljud. Mer information om naprapati hittar ni här: http://viscus.se/tjanster/naprapati/

-       Varför undersöker du så mycket innan  jag får behandlingen, räcker det inte med att du undersöker området där jag har ont?

-       Svar: Att undersöka området där du har ont är natuligtvis mycket viktigt. Det är även lika viktigt att undersöka kringliggande områden samt få ett helhetsperspektiv på i vilken status din kropp i. Ofta kommer det ursprungliga problemet ifrån ett område någon annan stans. Diagnosen musarm härstammar exempelvis oftast ifrån din skulderregion.

 

-       När skall jag välja att gå till en naprapat?
Svar: Om du idag har en värk som begränsar dig på något vis. Kan vara i ditt arbete, din fritid eller kanske i din träning. Oavsett om du upplever ett mekaniskt stopp utan smärta eller med smärta. Är det första gången du kontaktar naprapat kan det vara bra om du skriver lite om ditt tillstånd innan du bokar in en tid. Du kan göra detta exempelvis till naprapat Jörgen Magnusson: E-post

Några av de vanligaste tillstånd en naprapat behandlar är exempelvis;
ryggskott, nackspärr, huvudvärk, vissa former av migrän (kontakta din naprapat innan du bokar upp tid), musarm, tennisarmbåge, golfarmbåge, löparknä. I övrigt så utreder vi, behandlar och informerar om vad du kan göra själv för att motverka de flesta åkommor gällande värk och rörelseinskränkningar i kroppen. Oavsett om det är rygg, höft, nacke, ben, armar, händer eller fötter.

-       När skall jag boka tid hos VISCUS naprapat och när skall jag boka tid hos VISCUS sjukgymnast?
Svar: VISCUS naprapat och sjukgymnast arbetar båda två med akuta och kroniska tillstånd. Båda arbetar även med manuella behandlingsmetoder även om de skiljer en aning i hur vi behandlar. Om du fått en rekommendation att gå till någon kontaktar du lättast denna person. I annat fall kontrollerar du vem som är lättast att få tid hos.

Om det gäller ergonomiuppdrag är det vår sjukgymnast du skall kontakta.

Om du vill få manipulationsbehandling (den behandlingsmetod många ofta förknippar med naprapati & kiropraktik – när det knakar lite grand i lederna) så är det vår naprapat eller kiropraktor du skall kontakta.

-       Jag har hört att personer kan bli skadade hos naprapater, stämmer detta?
Svar: Ja, du kan bli skadad hos en naprapat. Precis som du kan bli skadad hos tandläkaren, allmänläkare, specialist, osv… Att gå till en legitimerad naprapat innebär att de har mycket djupgående utbildning.  En legitimerad naprapat utför alltid en genomgående undersökning för att säkerställa att en behandling är mycket säker. Vid osäkerhet remitteras du som patient alltid vidare till läkare för att säkerställa ditt tillstånd.

-        Knaket i leder som hörs när en naprapat behandlar ibland, vad kommer det ifrån? Är det något som kan skadas?
Svar: Det finns ingen forskning som idag som på ett säkert sätt kan tala om exakt vad det är som låter. Vad vetenskapen påvisat är däremot att det är helt ofarligt.  Den meste forskningen pekar åt att det inte är skelettet som ”knakar”. Runt varje led finns en kapsel. I ledkapseln finns en vätska som bland annat fungerar som ett glidmedel åt ledens ytor när det rör sig mot varandra. Vad man tror är att när du utsätter leden av en rörelse i mycket hög hastighet. Skapas en tryck och västskan övergår i gasform. Det är när detta inträffar som ett litet ljud inträffar. Men helt säkra är man inte. Det är däremot inte alltid en led knakar när den justeras. Det blir ändå en ökad rörlighet som resultat. Vilket är vad som är meningen med behandlingstekniken, manipulation.

-       Vad skall jag tänka på när jag bokar tid hos en naprapat?
Svar: När du bokar tid hos en naprapat på VISCUS i Göteborg skall du tänka på följande:
1. Du bör vara helt frisk, om du inte är det är det viktigt att ta kontakt med naprapaten på telefon eller mail innan du bokar in en tid.
2. Kom gärna 10 minuter innan din tid är inplanerad. Det är bra om du hinner varva ned lite innan behandlingen. Behandlingen tar ca 30-40 minuter. Ibland kan det dra över på tiden lite även om det är sällan.
3. Om du har någon medicin du tar regelbundet behöver du skriva upp vad den heter så att du kan berätta för din naprapat vilken den är. Detta kan vara skillnaden mellan att du får tillgång till samtliga behandlingstekniker naprapaten kan hjälpa dig med eller att han/hon inte bara kan hjälpa dig delvis. Detta är för din egna säkerhet.
TA ALDRIG NÅGOT VÄRKTABLETT SAMMA DAG SOM DU GÅR TILL EN NAPRAPAT! Det går då inte göra en korrekt undersökning.
4. Du behöver inte ta med några kontanter. VISCUS fakturerar alltid via e-post eller Postverket. E-postfaktura är gratis, medan vi tar ut en liten administrativ avgift för att skicka kuvert.

-       Får jag träna efter en naprapatbehandling?
Svar: Ibland, det beror helt på vilken form av behandling du får. Din naprapat på VISCUS Göteborg, berättar alltid detta för dig.

-       Vad menas med att en naprapat är legitimerad?
Svar: En legitimerad naprapat är godkänd under socialstyrelsen och lyder under deras regelverk. Detta innebär bland annat att naprapaten endast får använda sig av den utbildning som är godkänd och bygger evidensbaserad forskning och godkänd beprövad erfarenhet.

-       Ingår naprapatbehandling i högkostnadsskyddet på samma sätt som besök på sjukhus och vårdcentraler?
Svar: Ja/Nej
I vissa delar av landet gör den detta. I Göteborg ingår inte naprapat inom landstingsavtalet. För att påverka detta har du som bor i regionen otroligt stor betydelse för hur detta ser ut i framtiden. Skriv till våra politiker och visa att ni vill kunna gå till din naprapat under högkostnadsskydd.

-       Jobbar naprapater behandlar bara ryggar va?
Svar: Nej nej nej . . . Ryggar är bara en liten den av det vi gör. Vi undersöker, behandlar och lägger upp rehabprogram till hela kroppens rörelseorgan (muskler, nerver, leder, bindväv, med mera som ser till att kroppen fungerar korrekt). Så oavsett vart du har ont, ring/maila oss naprapater på VISCUS i Göteborg så hjälper vi dig vidare.

-       Varför skall jag betala mer pengar till dig som naprapat än tillexempel sjukgymnasten på vårdcentralen?
Svar: Specialist på akut behandling av smärta i rörelseorganen. Väldigt få sjukgymnaster är detta. Däremot har de mer utbildning och erfarenhet av rehabträning. Hos oss på VISCUS i Göteborg har vi aldrig lång väntetid. Vi skall finnas till för dig som vill ha snabb och riktigt bra hjälp. Oavsett vilken terapeut du söker hjälp hos. När den dagen kommer som vi börjar få kö så anställer vi mer personal.

-       Vart vänder jag mig för att anpassa min arbetsplats så jag belastas så lite som möjligt?

Svar: Ofta är terapeuter utbildade inom både ergonomi och arbetsmiljö och kan hjälpa dig en bit på vägen. Företaget ERGOFF MILJÖ AB är annars ett mycket bra allternativ. Säljarna här har en bakgrund inom anatomi, fysiologi, ergonomi, osv... Många av dem är exempelvis: sjukgymnaster, arbetsterapeuter, naprapater, osv... De arbetar enbart med den här typen av uppdrag och har ena foten inom arbetsmiljö och är produktutbildade. De vet vad som fungerar och inte i förhållande till den situation du har på jobbet. Din arbetsgivare kommer tjäna både tid och pengar på att koppla in Ergoff Miljö AB vare sig det är i ett akut skede eller förebyggande. Företaget finns i hela Sverige.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)