Varför knäböj?

Basövning

När vi tränar så finns det några basövningar som bör prioriteras för att skapa en god grundstyrka. Knöböj är en av dessa övningar och alla bör lära sig ett korekt utförande. Jag kommer här gå igenom grundutförandet utan skivstång. Det är även här du kan börja för att bygga upp en bra en bra rörelse över de leder som sedan behövs samt även en grundstyrka samt förbereda lederna inför tyngre lyft.

När du kört denna träning 6-8 veckor kan du försiktigt lägga in teknikträning med skivstång. Det finns många bra guider på nätet för hur ett korrekt utförande skall se ut. Det är viktigt, när du börjar träna tungt att du har rätt teknik och inte ökar vikten för snabbt. Därför skall du alltid, även om du är vad vid träning, ha med någon som är utbildad i styrkelyft som ser över din teknik och ger dig tips. Det är VÄL investerade pengar. OBS - Bara för att en person är en personlig tränare, så innebär det inte att de är utbildade i styrkelyft. Styrkelyftsövningar är så tekniskt viktigt att utföras på rätt sätt att det finns speciella kurser för detta. Men om du vill kika lite på hur grunden ser ut. Titta då på STYRKE LABBET.

Tunga övningar som knäböj med skivstång har även andra effekter på kroppen som är positiva för den övriga träningen. Mer om detta kommer vi gå in på lite längre fram.

Se till att du har fötterna axelbrett och huvudet riktat. Lägg armarna i kors med händerna på motsatt axel. Armbågarna skall peka framåt så att armarna ligger i horisontalplan. Ett knep kan vara att läggen en pinne tvärs över armarna och se till att den inte ramlar ned. Sug in magen och spänn den. (om du vet hur du aktiverar djupa magmuskulaturen så gör det, vi går inte igenom hur vi gör detta här). Böj på knäna så att de kommer i 90 graders vinkel, eller att övre ben är parallellt med golvet. Hälarna skall vara i marken genom hela övningen. Se till att du har ryggen svankad och magen spänd så du får en stabilitet i kroppen. För bästa effekt går du ner så att du nästan sitter på huk. Saknar du rörligheten i början så sträva efter att komma så långt ned som möjligt med rumpan. Om du inte klarar att få ned rumpan nedanför knähöjd skall du inte börja utöva knäböj ännu. Du bör då prioritera att öva upp rörligheten. Men oroa dig inte, den kommer genom att flitigt träna på dina knäböj. När du är i botten läget pressar du kontrollerat upp dig själv igen till ståposition.

UTFALL

Om du har ont i knä eller saknar rörligheten i ryggen kan du använda dig av övningen UTFALL i stället. Denna övning påfrestar inte knä och rygg lika mycket och kräver mindre rörlighet. I nästa inlägg kommer vi gå in lite mer på vilka övningar vi kan genomföra för att få upp rörligheten i fötter, knä, höfter och ryggen. Därefter ska vi gå igenom UTFALL ordentligt.

24 okt 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)